Пятница, 29 марта, 2024
9.2 C
Киев

К прочтению

Греко-католики зазнають утисків в Україні

Єпископи католицької церкви з 12 країн світу нарікають на утиски греко-католиків в Україні.

Священнослужителі Польщі, США, Канади, Бразилії, Австралії, Німеччини, Франції, Італії, Аргентини, Великобританії та Іспанії підписали лист до Президента України на підтримку одеських греко-католиків. Клірики обурені, що тамтешні православні Московського патріархату просять владу заборонити греко-католикам будувати храм в Одесі.

”Стаються досить дивні речі, коли нам забороняють будувати свій храм. Ми маємо право на це, так як кожна інша церква і релігійна організація на теренах України має право згідно з Конституцією і чинним законодавством”, — каже предстоятель УГКЦ Любомир Гузар.

”Головний наш храм, ну, умовно кажучи, храм, бо насправді то фактично двоповерховий невеличкий будиночок, який перелаштований під каплицю, щонеділі там служиться дві літургії, бо реально громада не може одночасно зібратися в тому будинку”, — каже парафіянин УГКЦ Михайло Шелудько.

Греко-католицька громада Одеси — а це понад 10 тисяч вірян — вже 18 років як домагається виділення земельної ділянки для будівництва храму. Цьогоріч церква отримала позитивний експертний висновок щодо містобудівної документації від обласного управління архітектури.

”Все зупинилось на етапі суспільних слухань, тобто мусили пройти суспільні слухання і потім пройти через місцеву владу на голосуванні.. Московський патріархат отримує землю під храми без всіляких слухань. Може то є правильно, я не кажу, що то погано, просто йдеться про те, що мають бути рівні права”, — каже парафіянин УГКЦ Михайло Шелудько.

Православні ж свою позицію мотивують тим, що будівництво нібито загрожує вилитися у міжрелігійний конфлікт. Що правда як саме в УПЦ МП в Києві не пояснили. Коментувати дії своїх одеських колег там також відмовились.

Другие Новости

Последние